به گزارش عصر تجارت، با وجود گذشت بیش از یک سال از رکود فراگیر در بازار خودرو ایران، تشدید تنشهای منطقهای بهویژه در جریان جنگ ۱۲ روزه، وضعیت این بازار را بیش از پیش بحرانی کرده است. اکنون با برقراری آتشبس، سایه بیاعتمادی و بیثباتی بر تصمیمگیری سرمایهگذاران و خریداران افتاده و عملاً تقاضا به پایینترین سطح خود رسیده است.
مسیح فرزانه، کارشناس صنعت خودرو، در گفتوگو با تجارت نیوز تاکید کرد: «نمیتوان بازار خودرو را بدون توجه به تأثیرات مستقیم جنگ اخیر تحلیل کرد. شرایط پیش از این تنش نظامی و پس از آن کاملاً متفاوت است.»
بیثباتی اقتصادی، تصمیم به خرید را به تعویق انداخت
فرزانه با اشاره به شرایط تورمی و نبود ثبات در عرصه سیاسی و اقتصادی اظهار کرد: «در حال حاضر، حتی مشتریانی که از مدتها پیش برای خرید خودرو برنامهریزی کردهاند نیز در اجرای تصمیم خود مردد هستند. ترس از آینده و عدم اطمینان نسبت به حفظ ارزش دارایی، آنها را به تعویق انداخته است.»
وی تصریح کرد: «بازار خودرو در چنین فضایی مستعد آسیبپذیری شدید است و این شرایط نهتنها در بازار خودرو، بلکه در سایر بازارهای سرمایهای نیز به چشم میخورد.»
اصرار بر سیاستهای نادرست در قیمتگذاری
این کارشناس خودرو در بخش دیگری از گفتوگوی خود به موضوع قیمتگذاری دستوری اشاره کرد و افزود: «در سالهایی که رشد دستمزدها با نرخ واقعی تورم همراستا نبوده، ادامه سیاستهای فعلی قیمتگذاری، نتیجهای جز تشدید نارضایتی عمومی در پی نخواهد داشت.»
او روند تصمیمگیری درخصوص افزایش قیمت خودرو را چنین شرح داد: «فرآیند افزایش قیمت، بهطور معمول از خودروساز آغاز شده و پس از طی مراحل بررسی در شورای رقابت و سازمان حمایت، به وزارت صمت میرسد. اما در هفتههای گذشته، شاهد افزایش قیمت یکجانبه از سوی یکی از خودروسازان بودیم که نشانهای از نبود هماهنگی در بدنه اقتصادی دولت است.»
افزایش قیمت ناگهانی، زیر سایه بحران
فرزانه با بیان اینکه سه خودروساز بزرگ کشور در حال اعمال افزایش قیمت ۱۵ تا ۲۰ درصدی هستند، گفت: «اعلام این افزایشها آن هم همزمان با ناآرامیهای سیاسی، پیام نگرانکنندهای برای بازار دارد. اگر قرار باشد بدون سنجش تبعات اجتماعی و اقتصادی، قیمت خودرو بالا برود، باید در آینده منتظر نارضایتیهای بیشتری باشیم.»
آینده مبهم بازار خودرو
در جمعبندی صحبتها، این تحلیلگر صنعت خودرو معتقد است: «تحولات اخیر نشان میدهد بازار خودرو در مسیر پایداری قرار ندارد و حتی نسبت به دو هفته گذشته نیز شکنندهتر شده است. در چنین شرایطی، پیشبینی میشود رکود ادامهدار و تصمیمگیری برای خرید از سوی مردم با تأخیر بیشتری همراه باشد.»