وقتی کلید را برای روشن کردن ماشین خود میچرخانید، باتری برق را به موتور استارت میرساند که موتور را میچرخاند. در عین حال، برق از باتری به شمعها میرسد تا مخلوط سوخت و هوایی که در سیلندرهای احتراق موتور فشرده شده است را مشتعل کند.
برق باتری که در طول فرآیند روشن شدن استفاده میشود، سپس توسط آلترناتور جایگزین میشود که بخش عمدهای از جریان الکتریکی را به سیستمهای الکتریکی ماشین شما تأمین میکند و باتری شما را کاملاً شارژ نگه میدارد.
قدرت باتری یا آمپراژ استارت عموماً تحت تأثیر میزان کاری که انجام میدهد و شرایطی که باید در آن کار کند، قرار میگیرد. علاوه بر این، رشد فناوریهای داخل خودرو مانند تهویه مطبوع، پخشکنندههای موسیقی دیجیتال، سیستمهای ناوبری ماهوارهای و سایر وسایل الکترونیکی، فشار بیشتری را بر باتری ماشین شما وارد میکند. همه اینها باعث افزایش تقاضا برای باتری و سیستم شارژ خودرو شما میشود که میتواند منجر به خرابی زودرس باتری شود. در نتیجه، بررسیها و سرویسهای مکرر توصیه میشود تا باتری ماشین شما سطح کار بهینه خود را حفظ کند.
باتری ماشین را باید کی تعویض کنیم؟
خرابیهای طولانی، مسافتهای کوتاه زیاد: این سوال که چه زمانی زمان تعویض باتری است به عوامل مختلفی بستگی دارد. میتوانید وضعیت باتری را از روی نشانگر سطح اسید (“چشم جادویی”) که مستقیماً روی باتری قرار دارد، بخوانید. در اینجا، رنگ مشکی به معنای خوب بودن باتری است؛ زرد روشن به این معنی است که باید به تعمیرگاه خود مراجعه کنید. به عنوان یک اصل کلی، باید باتری خود را سالانه بررسی کنید. این سرویس قبلاً در بازرسی منظم گنجانده شده است. این علائم همچنین ممکن است نشاندهنده نقص باشند:
- نمایشگر هشدار باتری روشن است
- عملکرد استارت ناقص
- آسیب به محفظه
- ولتاژی که تحت بار کاهش مییابد
- خوردگی قطبها
- از دست دادن مایع باتری از طریق قطبها
اگر باتری خالی باشد، در روشن کردن موتور خودرو مشکل خواهد داشت؛ گاهی اوقات این مشکل با صدای تقتق از موتور استارت همراه است. ممکن است متوجه شوید که اجزای الکتریکی ماشین شما آنطور که باید کار نمیکنند – مشکلات چراغها، رادیو، تهویه مطبوع و حتی برفپاککنها میتواند به خرابی باتری نسبت داده شود.
اگر باتری بیش از حد شارژ شده باشد، ممکن است بویی شبیه به تخممرغ گندیده احساس کنید. این بوی اسید موجود در باتری شماست که به دلیل عدم توانایی در تحمل میزان برقی که تولید میکند، بیش از حد جوشیده است. اگر این اتفاق برای باتری ماشین شما افتاد، توصیه میشود فوراً آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که اسید سولفوریک موجود در باتری خطری برای شما یا اجزای داخلی ماشین شما ایجاد نمیکند.
از چه نوع باتری برای ماشین خود استفاده کنم؟
انواع مختلفی از باتریهای استارتر در خودروها نصب میشوند: باتریهای EFB/EFB+ (باتریهای تقویتشده با آب) یا AGM (باتریهای جاذب شیشهای) در خودروهایی با فناوری استارت/استاپ خودکار و باتریهای استارتر سرب-کلسیم در خودروهایی که فاقد فناوری استارت/استاپ خودکار هستند. از آنجایی که انواع باتریهای مجاز بسته به مدل، سال ساخت و تجهیزات متفاوت است، می توانید از خدمات امداد باتری شهر خودتون در خصوص باتری مناسب ماشین خودتان سوال کنید. مثلا اگر در شهر کرج هستید می توانید از سرویس کرج باتری کمک بگیرید. البته بعضی از امداد باتری ها در شهرهای مختلف فعالیت می کنند و بعضی از آنها به صورت شبانه روزی کار می کنند. از سرویس های امداد باتری می توان به پایا باتری و باتریکو اشاره کرد که خدمات شبانه روزی نصب و تعویض باتری خودرو را در شهرهای بزرگ ارائه می کنند.
چرا باتری ماشین به مرور زمان ضعیف می شود؟
ظرفیت باتری در طول چرخه عمر آن کاهش مییابد. دلیل: هر بار که باتری دشارژ میشود، کریستالهای سولفات سرب روی صفحات سربی تشکیل میشوند که به طور دائم جریان را کاهش میدهند. هرچه کریستالهای سولفات سرب بیشتری روی صفحات جمع شده باشند، ظرفیت باتری کمتر میشود.
تفاوت بین باتری ماشین و باتری تفریحی چیست؟
باتری ماشین در همه وسایل نقلیه از جمله ون، کامیون و وسایل نقلیه خانگی یافت میشود. این باتری انرژی تولید شده هنگام کار موتور را ذخیره میکند و شاید مهمتر از همه برای روشن کردن موتور استفاده میشود.
باتری تفریحی در کاروانها برای تأمین برق وسایل برقی مانند روشنایی، تلویزیون و رادیو استفاده میشود. باتری تفریحی برای روشن کردن موتور استفاده نمیشود و در قسمت کاملاً متفاوتی از وسیله نقلیه نگهداری میشود.
باتریهای ماشین و تفریحی از یک نوع باتری نیستند، بنابراین نمیتوان آنها را به جای یکدیگر استفاده کرد، بنابراین اگر قصد سفر به تعطیلات با کاروان را دارید، حتماً هر دو باتری را از قبل بررسی کنید.