به گزارش عصر تجارت، مهمترین ستون تاسیس سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی صورت حساب های الکترونیک می باشد، تمامی مالیات دهندگان وظیفه دارند تمامی صورت حساب های خود را به صورت الکترونیک به سامانه مودیان ارسال کنند.
استفاده از صورتحساب های الکترونیک باعث کاهش مصرف کاغذ و بهبود استفاده از اینترنت، سرعت بخشیدن به مراحل مالیاتی، کاهش فرار مالیاتی، کاهش هزینههای اضافی، صرفه جویی در زمان و پردازش سریع اطلاعات مالی می شود.
صورتحساب الکترونیکی ۴ ویژگی دارد
- به شکل الکترونیکی ز طریق سامانه مودیان ارسال می شود.
- شماره مالیاتی منحصر به فردی دارد.
- اطلاعات ثبت شده در آن در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره می شود.
- مشخصات و اقلام اطلاعاتی فاکتور الکترونیک، مناسب با کسب و کار توسط سازمان مشخص می شود.
انواع فاکتورهای الکترونیکی
سه نوع صورتحساب :نوع اول ،نوع دوم و نوع سوم داریم که بعد از تایید سامانه مودیان به دو نوع کلی با زیر مجموعه تقسیم شدند.
الف) فاکتور الکترونیک : نوع اول، نوع دوم، نوع سوم
ب) فاکتور کاغذی یا غیر الکترونیک
به بیانی ساده صورتحساب های الکترونیک شبیه فاکتورهای فروش قدیمی می باشند، که انواع مختلفی دارد و مناسب با کسب و کارتان باید مشخص کنید و توی بازه ی زمانی تعیین شده به سامانه مودیان ارسال نمایید.
در ضمن صورتحساب الکترونیک دو تفاوت مهم دارد دارای شماره مالیاتی منحصر به فرد می باشد و تمامی صورت حساب های الکترونیکی ارسال شده در حافظه مالیاتی ذخیره می شود
شماره منحصر به فرد مالیاتی چیست؟
شماره مالیاتی صورتحساب الکترونیک ۲۲ رقمی می باشد که از چند قسمت تشکیل شده است:
شش رقم اول شماره مالیاتی با کد یکتای حافظ مالیاتی شروع می شود.
پنج رقم بعدی تاریخ ثبت فاکتور می باشد که مالیات دهنده هنگام ارسال تاریخ را به شمسی وارد کرده، ولی در سامانه مودیان به تاریخ میلادی تبدیل می شود.
۱۰ رقم بعدی سریال داخلی را نرم افزارهای واسط که از آنها به عنوان واسطه برای ارسال استفاده می کنید تشکیل می دهند.
رقم آخر هم برای مبحث کنترل فاکتور است به رقم آخر شماره مالیاتی رقم کنترلی می گویند.
چه افرادی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند:
به بیان متخصصات سایا سیستم systemhesabdari.ir تمامی فعالان اقتصادی یعنی کلیه افرادی که پرونده مالیاتی دارند ملزم به ثبت نام در سامانه مودیان هستند.
- افراد حقیقی: اشخاصی که به عنوان فرد حقیقی شناخته می شوند. مانند: کارمندان، کارآفرینان، صاحبان مشاغل خصوصی.
- افراد حقوقی مانند شرکت ها موسسات و سازمان های غیرانتفاعی می باشند.
- فعالان اقتصادی مستقر در مناطق تجاری آزاد
- همه صاحبان حرفه مشاغل های پزشکی، پیراپزشکی داروسازی، داروخانه ها، دامپزشکی و فروشندگان تجهیزات پزشکی
- کلیه اشخاص شاغل در کسب و کارهای حقوقی اعم از وکالت و مشاوره حقوقی خانواده
- عرضه کنندگان کالا و خدمات ،مرتبط با طلا ،جواهر، پلاتین و…
چه کسانی مشمول ثبت نام در سامانه مودیان نیستند؟
افراد حقیقی موضوع ماده ۸۱ قانون مالیات مستقیم
افراد شامل ماده ۱۴۲ قانون مالیات مستقیم
صاحبان مشاغل گروه سوم که کالا و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده ارائه می دهند و همچنین افرادی که میزان فروش آنها سالیانه کمتر از مبلغ تعیین شده است امل ثبت نام در سامانه مودیان نمی باشند.
جریمه های تخلف یا عدم ثبت نام در سامانه مودیان چیست؟
یکی از مهمترین دلیل راه اندازی سامانه مبدیان کاهش فرار مالیاتی افزایش شفافیت اقتصادی می باشد لازم به ذکر است که هرگونه بی دقتی و اشتباه ثبت و یا ثبت نکردن فاکتور شامل جریمه های سنگین مالیاتی می باشد.
عدم پرداخت مالیات و عدم رعایت قوانین مقررات مالیات منجر به جرایم سامانه مودیان می شود و به اقتصاد کشور آسیب جدی وارد می کند زیرا مالیات تاثیر مستقیمی در اقتصاد دارد.
جرایم سامانه مودیان به دو بخش بزرگ تقسیم می شود:
۱- جرایم مرتبط با عدم پرداخت مالیات مانند:( عدم ثبت نام در نظام مالیاتی و فرار مالیاتی و عدم پرداخت مالیات و عدم تسلیم اظهارنامه و…)
۲- جرایم مرتبط با ثبت اطلاعات نادرست مانند:( ارائه اطلاعات خلاف واقع در اظهارنامه مالیاتی و کتمان درآمد و ارائه مدارک جعلی و…)
ثبت اطلاعات نادرست می تواند هم به صورت عمدی و یا سهوی انجام شود ولی دقت کنید در هر دو صورت موجب جریمه و بررسی قانون می شود.
جرایم عدم ارسال فاکتور الکترونیک به سامانه مودیان
جریمه های مالی: بر اساس ماده ۲۲ قانون مالیات ثبت نکردن فاکتور در سامانه مودیان شامل ۱۰ درصد جریمه ز مبلغ کل فروش می باشد و در صورت عدم ثبت نام در سامانه مودیان، مودی جریمه ای شامل ۲۰ درصد مبلغ فروش انجام شده می باشد.
محرومیت از بعضی معافیت ها تشویق ها: مودی اگر فاکتور را در وقت تعیین شده به سامانه ارسال نکند علاوه به جریمه نقدی از معافیت ها هم محروم خواهد شد.
افزایش مالیات: اگر مودی از ثبت فاکتور الکترونیک در سامانه خودداری کند سازمان امور مالیاتی طبق شواهد و قرائن فروش مودی را تخمین می زند و احتمال دارد مالیات بیشتری برای مودی مشخص کند.
چه مواردی باعث جریمه در سامانه مودیان می شود
- عدم عضویت و ثبت نام در سامانه مودیان
- عدم اعلام شماره حساب های بانکی تجاری
- عدم ثبت و ارسال فاکتور در سامانه مودیان
- ثبت نکردن دستگاه کارتخوان در سامانه مودیان
- عدم تحویل فاکتور چاپی به خریدار
- عدم اعلام به روز حادثه ا نقص فنی در پایان های فروشگاهی
- عدم اعلام تعطیلی موقت یا دائم یا انحلال کار
- عدم اعلام تغییر شغل یا محل فعالیت واحد اقتصادی
ضرورت اتصال همه به نرم افزار سامانه مودیان
طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده تمامی فروشندگان کالا و خدمات وظیفه دارند از پایان های فروشگاهی متصل به سامانه مودیان استفاده کنند، این اتصال کاربردهای زیادی دارد.
مزایای اتصال به سامانه مودیان
شفافیت مالی و افزایش اعتماد: اتصال به سامانه تمامی تراکنش ها را ردیابی می کند همین دلیل باعث افزایش اعتماد مشتریان و بانک ها و سرمایه گذاران می شود.
تسهیل در ارائه تسهیلات بانکی: یکی از مهم ترین شرایط اولیه وام تصال به سامانه مودیان می باشد.
کاهش احتمال جرایم و خطاهای انسانی: نرم افزارهای واسط طبق آخرین تغییرات سازمان امور مالیاتی به روز می شوند و محاسبه خودکار دارند همین امر باعث کاهش خطا می شود.
امکان گزارشگیری دقیق و شفاف: با استفاده از نرم افزارهای واسط به راحتی در هر لحظه می توانید گزارش های خرید فروش و مالیات بر ارزش افزوده و موارد مرتبط را در سریع ترین زمان استخراج کنید.
مدیریت یکپارچه: با اتصال نرم افزار به سامانه مودیان کلیه امور مالی و فروش در یک سیستم واحد مدیریت می شود.
دسترسی راحت به اطلاعات و صرفه جویی در زمان: دسترسی به اطلاعات مالی در هر لحظه موجب بهبود تصمیم گیری و صرفه جویی در زمان می شود.
جمع بندی
به طور کلی، بسیاری از شرکت یا کسب و کارهای کوچک با قوانین سامانه مودیان آشنا نیستند، همین امر باعث جریمه های نقدی و عدم امکان دریافت گواهی ارزش افزوده حتی پلمپ شرکت می شود برای کاهش خطا و ارسال به موقع فاکتورهای الکترونیک بهتر است از مشاوره رایگان تیم سایا سیستم کمک بگیرید، با توجه به کسب و کارتان ترین نرم افزار را معرفی می کند. استفاده از نرم افزارهای واسط باعث کاهش خطا و صرفه جویی در زمان می شود.