استیون هاوکینگ از آینده چه گفت؟ نگاهی به پیش بینی های مهم او

کد خبر: 1530
استیون هاوکینگ (۱۹۴۲-۲۰۱۸) با پژوهش‌های پیشگامانه‌اش در زمینه سیاهچاله‌ها و نسبیت عام شهرت یافت، اما او فراتر از تخصص علمی خود نیز به موضوعات گوناگون پرداخته است.

به گزارش عصر تجارت، از موضوعاتی مانند وجود بیگانگان تا پیش‌بینی پایان جهان، اظهارات استیون هاوکینگ همواره تیترساز و بحث‌برانگیز بود.

ترک زمین

هاوکینگ ادعا می‌کرد نوع بشر در نهایت قربانی فاجعه‌ای چنان بزرگ خواهد شد که منقرض می شود. در سال ۲۰۱۶، او به بی‌بی‌سی گفت: «اگرچه احتمال وقوع یک فاجعه برای سیاره زمین در یک سال معین ممکن است بسیار بعید باشد، اما به مرور زمان افزایش می‌یابد و در هزار یا ۱۰۰۰۰ سال آینده تقریباً به قطعیت تبدیل می‌شود.» برای اطمینان از بقای نوع بشر، هاوکینگ معتقد بود ما باید سیارات و منظومه‌های خورشیدی دیگر را مستعمره کنیم. او در جشنواره علم و هنر نروژ در سال ۲۰۱۷ گفت: «گسترش ممکن است تنها چیزی باشد که ما را از دست خودمان نجات می‌دهد. من متقاعد شده‌ام که انسان‌ها باید زمین را ترک کنند.» این پیش‌بینی هاوکینگ همچنان به واقعیت تبدیل نشده است و به نظر نمی‌رسد به این زودی‌ها نیز این اتفاق بیافتد.

ظهور هوش مصنوعی

هاوکینگ فرصت‌هایی که پیشرفت هوش مصنوعی در اختیار بشریت می‌گذاشت را به طور کامل درک می‌کرد، اما در مورد خطرات آن نیز هشدار داده بود. در سال ۲۰۱۴، او به بی‌بی‌سی گفت: «توسعه کامل هوش مصنوعی می‌تواند پایان نسل بشر باشد.» هاوکینگ بر این باور بود که هوش مصنوعی توسعه یافته تاکنون بسیار مفید بوده است. به عنوان مثال، فناوری که او برای برقراری ارتباط استفاده می‌کرد، نوعی اولیه از هوش مصنوعی را در خود جای داده بود. اما هاوکینگ از عواقب اشکال پیشرفته هوش ماشینی که می‌توانست با انسان برابری کند یا از آن پیشی بگیرد می‌ترسید. دانشمندان و پیشگامان دیگری نیز از آن زمان درباره خطرات پیشرفت و توسعه بیش از حد هوش مصنوعی اخطار داده‌اند.

ویرایش ژن

هاوکینگ در مجموعه مقالاتی که پس از مرگ او منتشر شد با عنوان «پاسخ‌های مختصر به سؤالات بزرگ» پیش‌بینی کرد تکنیک‌های ویرایش ژنتیکی باعث ایجاد نژادی از «ابر انسان‌ها» می‌شود. او در این مجموعه مقالات نوشت: «من مطمئن هستم که در طول این قرن، مردم کشف خواهند کرد که چگونه هوش و غرایزی مانند پرخاشگری را اصلاح کنند.» او ادامه داد: «هنگامی که چنین ابرانسان‌هایی ظاهر شوند، مشکلات سیاسی قابل توجهی با انسان‌های اصلاح‌نشده پیش خواهد آمد و انسان‌های عادی قادر به رقابت با این نوع پیشرفته انسان‌ها نخواهند بود. احتمالاً انسان‌های عادی از بین خواهند رفت یا بی اهمیت خواهند شد. در عوض، نژادی از موجودات خودطراحی وجود خواهد داشت که با سرعت فزاینده‌ای پیشرفت خواهند کرد.»

بزرگترین تهدید برای زمین

هاوکینگ در همان مجموعه مقالات پیش بینی کرد که تهدید شماره یک زمین، برخورد سیارکی با زمین است؛ درست مانند سیارکی که باعث انقراض دایناسور‌ها شد. هاوکینگ نوشت: «ما هیچ دفاعی در برابر آن نداریم». از سوی دیگر، او گرمایش زمین را به عنوان یک تهدید مهم‌تر می‌دید.

تغییر آب و هوا

هاوکینگ به ویژه نگران یک نقطه اوج در محیط زیست بود؛ جایی که گرمایش جهانی غیرقابل برگشت خواهد بود. وی همچنین از تصمیم آمریکا برای خروج از توافقنامه پاریس در سال ۲۰۱۷ ابراز نگرانی کرد. هاوکینگ به بی‌بی‌سی گفت: «اقدام ترامپ [خروج از توافق پاریس]می‌تواند زمین را به لبه پرتگاه سوق دهد تا مانند زهره سیاره‌ای با دمای ۲۵۰ درجه و باران اسید سولفوریک شود.» هیئت بین دولتی تغییر اقلیم سازمان ملل متحد همچنین در مورد خطر بالقوه برخورد با نقاط اوج آب و هوا، با افزایش دما، هشدار داده است.
زمین به توپی از آتش تبدیل خواهد شد

هاوکینگ این نظریه را مطرح کرد که این سیاره به دلیل ازدحام بیش از حد و مصرف انرژی تا سال ۲۶۰۰ به یک توپ عظیم آتشین تبدیل خواهد شد. این پدیده باعث غیر قابل سکونت شدن سیاره زمین خواهند شد. او در سال ۲۰۱۷ به بی‌بی‌سی گفت: «با تغییرات آب و هوایی، حملات دیرهنگام سیارک‌ها، اپیدمی‌ها و افزایش جمعیت، سیاره ما به طور فزاینده‌ای مخاطره‌آمیز خواهد شد.» این یکی از دلایلی بود که هاوکینگ از ایده استقرار دائمی انسان‌ها در سیارات دیگر دفاع کرد.

تماس بیگانه‌ها

با توجه به اینکه هاوکینگ بیشتر عمر خود را صرف تماشای فضا کرد، تعجب آور نیست که او به این فکر کند که آیا شکل‌های حیات دیگری در دنیا وجود دارد یا خیر. حتی یک رشته علمی وجود دارد که به نام جستجوی هوش فرازمینی  که به گوش دادن به سیگنال‌های موجودات هوشمند در سایر نقاط جهان اختصاص دارد. با این حال هاوکینگ نسبت به تلاش برای استقبال فعالانه از تمدن‌های بیگانه که ممکن است در دنیا وجود داشته باشد، هشدار داد. در سال ۲۰۱۰، او به کانال دیسکاوری گفت: «اگر بیگانگان به ما مراجعه کنند، نتیجه مشابه زمانی است که کلمب به آمریکا آمد؛ نتیجه‌ای که برای بومیان آمریکا خوب نبود.»

منبع: فرارو

این مقاله را به اشتراک بگذارید
ارسال پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین اخبار