به گزارش عصر تجارت، رئیس کمیسیون تسهیل و توسعه تجارت اتاق تهران اعلام کرد که ایران دو فرصت مهم صادراتی به روسیه را از دست داده است.
این فرصتها در دورههایی به وجود آمدند که روسیه بهدلیل تحولات سیاسی به واردات بیشتر نیاز پیدا کرد.
نخست، پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین که باعث محدودیت صادرات اروپا به روسیه شد و دوم، پس از سرنگونی هواپیمای روسی توسط ترکیه که روابط تجاری بین این دو کشور را تحتالشعاع قرار داد.
با وجود این فرصتها، ایران به دلایل متعدد از این موقعیتها استفاده نکرد.
چالشهای صادرات ایران به روسیه
بر اساس گزارشهای گمرک ایران، ناترازی ۱۰ میلیارد دلاری در حوزه کشاورزی نشاندهنده مشکلات جدی در این بخش است.
عطاالله اشرفی اصفهانی، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران، با اشاره به افت سهم تجارت کشاورزی ایران اظهار داشت که شرکتهای داخلی نتوانستند جایگاه خود را در بازارهای بینالمللی حفظ کنند.
وی همچنین تاکید کرد که بخشنامههای خلقالساعه و محدودیتهای صادراتی، آسیب جدی به اعتبار تجار ایرانی وارد کرده است.
پیمانسپاری ارزی یکی دیگر از چالشهایی است که به گفته اشرفی اصفهانی، مشکلات بسیاری برای صادرکنندگان ایجاد کرده است.
وی همچنین افزود که نوسانات ارزی و تکنرخی شدن ارز در ماههای پایانی سال، منجر به افزایش هزینه تولیدات کشاورزی شده و رقابتپذیری شرکتهای ایرانی را در بازارهای جهانی کاهش داده است.
اگرچه ارزش صادرات محصولات کشاورزی ایران از ۵.۳ میلیارد دلار در سال ۱۳۹۲ به ۶.۳ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است؛ اما کاهش ۴۴ درصدی نرخ پایه صادراتی این محصولات نگرانیهایی را در میان تجار ایجاد کرده است.
کاوه زرگران تاکید کرد که تنظیم بازار داخلی نباید بهانهای برای محدودیتهای صادراتی باشد؛ چراکه چنین اقداماتی بهراحتی اعتبار چندین ساله صادرکنندگان را در بازارهای جهانی نابود میکند.
منبع: اکوایران